GYIK Kérdések és válaszok a fórum megjelnése előtt

Ha gondja, baja, problémája van a programmal kapcsolatban, mindenek elött itt nézzen szét
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Avatar
admin
Site Admin
HozzászólásokCOLON 9
CsatlakozottCOLON csüt. ápr. 29, 2010 10:43 pm

GYIK Kérdések és válaszok a fórum megjelnése előtt

Hozzászólás Szerző: admin »

:?: Mire szolgál a program?
A program segítségével felépített rendszerrel a templomi ének és ima projektorral kivetíthető, segítve a hívek jobb bekapcsolódását a liturgiába.

:?: Hogyan kaphatom meg a programot?
A program ingyenes. Legjobb, ha innen az internetről tölti le, a főoldalon megtalálható letöltési lehetőségeket használva; mindig az elérhető legfrissebb verzió van itt. Nem kell érte fizetni, de kérjük, hogy írjon egy levelet: ha felhasználja a programot, szeretnénk tudni róla.

:?: Mi kell a program használatához?
  • Szükség van egy átlagos számítógépre, melyen Windows (XP, Vista, vagy W7) operációs rendszer, vagy valamilyen Linux disztribúció (X-Window grafikus felülettel) fut.
  • A gépnek lehetőleg két monitor-kimenete legyen (vagy pl. egy hordozható gép, melynek belső LCD panelje és külső csatlakozója egy-egy kimenetet képviselnek).
  • Természetesen lehetőség van 2 db. gép használatára is. Ekkor az egyik a vezérlő, a másik a vetítő funkciót látja el.
  • Ezen felül természetesen szükség lesz egy projektorra,
  • vetítővászonra,
  • a projektort tartó valamilyen állványra,
  • összekötő RGB kábelre a számítógép és a projektor közé (készíttetni kell; szükség esetén tudunk ajánlani beszerzési forrást).
  • Vagy, két gép használata esetén (egy az orgonánál, egy a projektor mellett), a gépek között vezetékes vagy WiFi hálózatot kell megvalósítani.
  • Esetleg egy gép és vezetékes vagy WiFi kapcsolaton üzemelő projektor (viszonylag kevesebb, drágább típus tudja).
  • Opcionálisan egy távkapcsoló is készíthető a léptetéshez (részletek a használati útmutatóban).
És persze a Diatár programra, mely egy futtatható DIATAR.EXE vagy diatarfájlból és az énektárakat tartalmazó .DTX fájlokból áll; afőoldal közepén találja a letöltési lehetőségeket.

:?: Milyen projektort vegyünk?
Nos, ez összetett kérdés, a tervezett használati módtól, az elhelyezési lehetőségektől, a megvilágítástól, a költségvetési lehetőségektől is függ.
  • mindenképp vegyük figyelembe a megvilágítást! Az alsó kategóriás projektorok általában otthoni használatra valók, a templomban sok a zavaró fény, ezért nagy fényerejű (min. 2000 ANSI lumen) és nagy kontraszt-arányú (min. 1000:1) készüléket válasszunk.
  • a csöndes működés is lényeges feltétel (legtöbb típusnak elfogadható a zajszintje).
  • nézzük meg a vetítőizzó árát, és várható élettartamát, a hosszú szertartások miatt időnként számítanunk kell az izzó kiégésére – nem árt egy tartalék!
  • ha a vászonhoz közel tudjuk majd elhelyezni és közvetlenül számítógép-kimenetre csatlakoztatni a projektort, akkor semmilyen speciálisra nem lesz szükség, a fő szempont a fényerő és a kontraszt-arány legyen.
  • ha a vászontól messze kell elhelyezni, akkor cserélhető-optikás típust kell keresni, ezek ára jóval magasabb, a "szuper-zoom" optikát ráadásul külön meg kell venni. A program lehetővé teszi, hogy fekete margókat hagyjunk a vetítés körül.
  • ha hálózaton keresztül szeretnénk a képet a projektorra küldeni, akkor hálózati (vezetékes LAN, vagy vezeték-nélküli WiFi) típusra lesz szükség. Kevés projektor tudja ezt (VIGYÁZAT! gyakran félrevezető a leírás: sok típus hálózaton vezérelhető, de ez csak üzemmód-, élesség-, színbeállítást jelent, nem a képek továbbítását!), és a működéshez szükséges "képlopó" programok nehézkesek.
  • sok hasznos információ, fórum, összehasonlítások és gyártók linkjei találhatók a http://www.projektor.lap.hu és a http://www.projektor.hu lapon.
:?: Hogyan tudom installálni a programot?
A program különösebb installálást nem igényel, egy számítógéphez alaposabban értő ember segítségével gyorsan beállítható! Első elindításkor a kétképernyős üzemmód, a színek, betűméretek stb. némi beállítást igényelnek. Részletes leírás a használati útmutatóban (a programmal egybecsomagolva letöltődik).
- Windows alatt: először a diatar-x.x-y.zip fájlt kell letölteni (ahol x.x a verzió és y a release-szám, vagyis a verzión belüli javított kiadások sorszáma) afőoldal közepén, majd egy tetszőleges könyvtárba (mondjuk C:\DIATAR) kicsomagolni. Ezután a program máris elindítható.
- Linux alatt: a program a libgtk 2.0-s verzióját (>=2.14.1), valamint a libpango1.0 (>=1.21.6) és a libgdk_pixbuf2 csomagokat igényli, ezeket az adott disztro csomagkezelőjével érdemes installálni, némelyik csomagkezelő fel is ajánlja az installt (legtöbbször már installálva vannak). Utána a diatar-x.x-y.i386.rpm vagy diatar-x.x-y_i386.deb (ahol x.x a verzió és y a release-szám, vagyis a verzión belüli javított kiadások sorszáma) fájlt kell letölteni afőoldal közepén, a csomagkezelő a /diatar könyvtárba helyezi a fájlokat. A dpkg csomagkezelő esetén a függőségek az "apt-get update; dpkg -i diatar-x.x-y.deb; apt-get -f install" paranccsal automatikusan települnek. Ha lib verzió-eltérés miatt így sem hajlandó telepíteni, a "dpkg -i -force-depends-version diatar-x.x-y.deb" parancs kikényszeríti. A távkapcsoló használatához szükséges beállítások afőoldal közepén, a letöltésnél (valamint a használati útmutatóban) olvashatóak (elvileg a csomagkezelő elvégzi a beállítást).

:?: Lassú a program, mivel lehet csökkenteni a kapacitás-igényét?
A program készítője (Hoze) úgy tervezte a programot, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a vetítés, de néhány fogással gyorsíthatunk a működésén:
  • általános javaslat, hogy bővítsük a gép memóriáját (viszonylag lassú processzor is nagyon meghálálja a bőséges memóriát!), és állítsuk le a felesleges futó segéd-programokat
  • a használaton kívüli .DTX fájlokat töröljük ki a program könyvtárából (minden .DTX fájlt induláskor betölt a program, azokat is, amik le vannak tiltva).
  • lehetőleg ne használjunk kép-forgatást és -tükrözést
  • lehetőleg ne használjunk kép-döntést (trapézkorrekciót)
  • a megjelenítendő képek méretét a vetítési terület felbontásához igazítsuk
  • hálózatos üzemmódok esetén minél gyorsabb hálózatot építsünk ki
  • osztott mappás kapcsolat esetén a vetítő gépen legyen a megosztott mappa
  • használjunk kisebb képernyő-felbontást
  • kapcsoljuk ki a képernyő-fontok simítását, a témák és grafikai elemek használatát, a háttérképet
:?: Elakadtam, nem sikerül, nem értek hozzá, ki tud segíteni?
Amennyiben megírja a problémát, megpróbálunk segíteni - mindenképpen válaszolunk, írjon bátran! Nem ígérhetjük, hogy távoli helyekre (Hoze Budapasten él, Jancsi Nagybányán - Ro) elutazhatunk személyesen részt venni a beállításban; de eddigi tapasztalataink szerint egy számítógéphez jobban értő átlagos felhasználó (nemigen kell képzett informatikus), és egy műszaki érzékkel megáldott helyi segítő mindig el tudja hárítani a nehézségeket.
Krucz János (Jancsi) Nagybányáról, a Krisztus Király plébániáról szintén szívesen segít, ő maga építette ki, és használja a rendszert. Email-címe (a spam-botok elkerülése érdekében): krucz.j(kukac)gmail (dot)com Saját rendszerük leírása itt olvasható. Ha szükség va rá, Jancsi távezérléssel (Remote Desktop, LogMeIN) szívesen besegít megoldani a gondokat.


:?: Segíthetek a fejlesztésben?
- Mindenekelőtt visszajelzésekkel, a hibák jelzésével, vagy esetleges fejlesztési javaslatokkal lehet segíteni. Saját plébániáinkon (Mátyásföldi Szent József templom, nagybányai Krisztus Király plébánia) négy-öt ember használja, nekünk megfelel így; néha találunk rejtett hibát, azt kijavítjuk. Hála Istennek, egyre többen jeleznek különböző elvárásokat, kívánalmakat. Ezeket a kéréseket Hoze készségesen beépíti a programba. De a másoktól jövő visszajelzéseket nagyon megköszönjük!
- Fejlesztési ötleteket is szívesen fogadunk továbbra is, hogy a program olyan legyen, amit öröm használni...
- Esetleg segíthet a tesztelésben, új verzió kipróbálásában.
- Arra vonatkozóan is megköszönjük a javaslatokat, hogy milyen énektárakra volna még szükség. A program fejlesztését Hoze kezdte, és folytatja is szorgalmasan. Nagy örömünkre szolgál, hogy többen bekapcsolódtak a fejlesztésbe/javításba, javaslatok, ötletek többektől érkeztek/érkeznek. Ugyanakkor bárki írhat hozzá saját .DTX fájlt (elkészült a külső diatár-szerkesztő program, ezzel kézben tartható a módosítás). Ha olyan énektárat sikerül összeállítani, ami mások érdeklődésére is számot tart, azt megköszönjük, ha közreadhatjukl; feltesszük ide a honlapra, hogy mindenki elérhesse (ha ilyen terve van, előtte beszéljük meg!).
- Tud tanácsot adni email-ben, problémák megoldásában segíteni más felhasználóknak? Írja meg az email-címét, és itt közzétesszük!
- Netán vállal segítséget más felhasználók számára: tartókonzolt építeni, kábelt forrasztani, távkapcsolót készíteni, stb? Eddig nem fordultak hozzánk ilyen direkt kéréssel, de ha tudnánk, hogy van ebben segítő, szívesen közvetítenénk!
- És természetesen: ha tetszik a program, és hasznosnak találja, kérjük terjessze, ajánlja másoknak is!

:?: Hogyan kell a .DTX fájlokat szerkeszteni?
- Ezek szövegfájlok, a 9.0 verziótól kezdve UTF8 formátumban. Mivel kötött belső formátuma van, töltse le a DiaEditor programot, ami egy külső énektár-szerkesztő program. Részletes leírás található benne, azzal tudja a fájlokat javítani.
- Javasoljuk hogy a programmal adott fő diatár fájlokon ne módosítsanak, mivel egy későbbi javított verziót nehéz lesz beemelni; a DiaEditor lehetővé teszi a közös fájlok helyi módosításait. Viszont ha vállalják valamelyik énektárban a hibákat kigyomlálni vagy a hiányosságokat kiegészíteni, annak sokan örülnének, előtte beszéljük meg!

:?: Mit jelent a DiaEditorban, hogy privát énektár?
- A letöltött diatárak mind közösek, vagyis mindenki (minden letöltő, felhasználó) számára azonosak. Ezeknek van felelőse, fejlesztője, aki készítette és javítja. Ha tehát valaki hibát-hiányosságot talál az énektárban, ne javítgassa saját maga, hanem szóljon a felelősnek, vagy várja meg a javítást. Ha ez késne, kérjük szóljon, hogy megsűrgethessük a javításokat és aztán mindenki letölthesse a frissített változatot.
- Ha valaki maga hoz létre énektárat a saját anyagaiból, az egy privát diatár lesz, ez esetben minden javítás beleíródik, új versszakok tehetők hozzá, régiek törölhetők, átrendezhetők stb. Ezt a privát diatárat csak az adott közösségben használják - ha mások számára is elérhetővé kívánja tenni, előtte (csak a szerkesztés legvégén) közössé kell változtatni.

:?: Másképp énekeljük a versszakot. Hogy tudom a közös énektár szövegét módosítani?
- Azért, hogy a közös énektárak fejlesztése egy felelős kezében tartható legyen, helyileg nem lehet ezekben törölni-hozzáírni, mert ezzel elveszne a további frissítés lehetősége. Ezért a programba be lett építve egy funkció: amennyiben a helyi szokások szerint másképp énekelnek egy versszakot, a közös diatárban is lehet módosítani. Ezek a módosítások nem kerülnek be a közös diatárba, hanem mintegy "lefedik" a módosított versszakot. Ezért az eredeti DTX fájl bármikor felülírható egy frissített verzióval, a helyileg végzett módosítások viszont megmaradnak.

:?: Hol használják még a programot?
Több helyről is kaptunk külön (kéretlen, de meghatóan hálás) felhatalmazást, hogy hivatkozzunk rájuk. A Pétfürdői, a Ladánybenei templomban örömmel használják. Nem szándékunk "öntömjénező" felsorolás létrehozása, de mindenesetre több, mint ötven különböző helyről (egész Magyarország, sőt Erdély és a Délvidék területéről is) van visszajelzés, hogy használják, illetve próbálják beüzemelni. A szám – legnagyobb örömünkre – egyre nő. Kérjük, ha tud olyan helyről, ahol használják a programot (és nem jelezték), írjon egy levelet! Ha szeretné, hogy referenciaként megjelenjen itt a neve, esetleg fotót, leírást szeretne feltetetni saját változatukról, írjon egy levelet! Ha nincs aki elkészítené a bemutatót, de mégis szeretné azt megjeleníteni, szívesen vállaljuk, hogy az elküldött anyagból felépítünk egy bemutatóoldalt.
Ezekkel a bemutatókkal csak az a célunk, hogy bővítsük az informásiósbázist. Így minden érdeklődő több helyről kaphat információt a felhasználás lehetőségeiről, esetleges "buktatóiról", megoldási vátozatokról.
Mindenkinek előre is köszönünk minden visszajelzést.
BUTTON_TOPIC_LOCKED

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 17 valamint 0 vendég