Oldal: 1 / 1

...És ha csak az elsődleges képernyőt lehet vetíteni?

ElküldveCOLON vas. dec. 04, 2011 11:38 am
Szerző: Hoze
Sajnos van olyan projektor-program, amely csak az elsődleges képernyőt képes vetíteni :( Ilyenkor nekünk kell ügyesebbnek lenni azzal a trükkel, hogy a másodlagos képernyőt tartjuk meg vezérlőnek és az elsődlegeset vetítjük. Ehhez azonban meg kell cserélni a két képernyőt. Win7 alatt az alábbi a műveletsor:

1. az asztalon jobb gomb, a megjelenő menüben a "Képernyőfelbontás" menüpontra kattintani
2. fixen aktivizálni kell a másodlagos képernyőt (ld. ugyanebben a fórum-témában a "Hogyan tudom aktivizálni a másodlagos képernyőt?" kérdést)
3. felül a karikában a 2-t tartalmazó dobozra kattintani
4. ekkor alul megjelenik egy checkbox, hogy "Legyen ez az elsődleges kijelző", ezt kipipálni
5. ismét alkalmazni a változtatást (jaj, még ne!!!! előtte el kellene olvasni az alábbi bekezdést!)

No, most elértük a célt - de mégis bajban vagyunk! :-) Ugyanis a képernyő üres lett, minden ikon és a programindító tálca a Start gombbal átkerült a másik képernyőre... De szerencsére mindent visszahozhatunk ide, csak ehhez látni kéne, mi van a 2. képernyőn. Legegyszerűbb, ha az 5. pont alkalmazása UTÁN (célszerű utána, hogy többé már ne kelljen a képernyőbeosztást változtatni) az RGB kimenetre egy asztali gép monitorát vagy a projektort rádugunk időlegesen. Ezen látható a 2. képernyő.

6. az ikonokat ki lehet jelölni egyenként vagy egérrel mindet egyszerre, és szimplán áthúzni a
másik képernyőre.
7. a tálcára először jobb gombbal kell kattintani,
8. a megjelenő menüben "A tálca zárolása" menüpont mellől a pipát kivenni. Ettől mozgathatóvá válik a tálca.
9. bal egérgombot a tálcán lenyomni, nyomva tartani és a tálca is áthúzható a laptop belső
képernyőjére.
10. itt a tálca újra zárolható (7-8. pontok).

Ezek után még mindig lehet, hogy néhány program az elsődleges (külső) képernyőn szeretne megjelenni, érdemes mindent (Word, internet, levelezés stb.) kipróbálni. Általában a programokat max. egyszer kell áthúzni a szükséges ablakba, a továbbiakban ott fognak elindulni. A Diatár programot is el kell indítani, és beállítani vezérlőnek a belső LCD panelt, vetítőnek pedig a külső RGB csatlakozót ([Beállít] Vetítési üzemmód alrész). Ezek után szétszedhető az ideiglenes konfiguráció, remélhetőleg a külső képernyővel többé nem kell foglalkozni: a laptop ezentúl mindig úgy indul el, hogy két képernyő lesz aktív, a külső az elsődleges, a belső a másodlagos, de remélhetőleg ez nem fog a használatban zavarni.

Hogyan tudom aktivizálni a másodlagos képernyőt?

ElküldveCOLON vas. dec. 04, 2011 11:23 am
Szerző: Hoze
Mivel hálózati vetítésnél nincs közvetlenül a laptopba dugva külső képernyő, az op.rendszer azt feltételezi, hogy nincs is szükség a külső kép használatára. Linux és Windows XP esetén viszonylag könnyen felül lehet bírálni ezt a döntést, Win7 "okosabb akar lenni", itt az alábbi lépéssort lehet kipróbálni (egyszer kell elvégezni):

1. az asztalon jobb gomb, a megjelenő menüben a "Képernyőfelbontás" menüpontra kattintani
2. megjelenik a képernyőbeállító ablak, felül egy képernyő, bekarikázott 1-es számmal. Ettől jobbra felül az "Észlelés" gombra kattintani. Ekkor egy újabb kocka jelenik meg az előző mellett "Nem található másik képernyő" felirattal.
3. erre a jobboldali kockára kattintva alul, a "Tájolás:" sor helyén a "Több képernyő:" sor
jelenik meg, mellette legördülő menü "Nem észlelt a rendszer képernyőt" felirattal.
4. ezt át kell állítani "Kapcsolódás minden esetben: VGA" sorra.
5. most a legalul levő [Alkalmaz] gombbal ezt érvényesíteni kell (figyelmeztet is erre egy felirat).
6. ezután a "Több képernyő:" sor ismét változik, "Asztal megjelenítése csak itt: 1" feliratra. Ezt
át kell állítani "E képernyők kiterjesztése" sorra.
7. ismét alkalmazni a változtatást.
8. megjelenik egy visszaszámláló ablak, itt igazolni kell, hogy valóban ezt akartuk...

Néhány alapvető kérdés

ElküldveCOLON vas. dec. 04, 2011 11:13 am
Szerző: Hoze
:?: Minden projektor tud hálózatról vetíteni?
Nem, csak azok, amelyek LAN és/vagy WiFi csatlakozást biztosítanak.

:?: Ha van UTP vagy WiFi csatlakozó, akkor megfelelő a projektor?
Sok projektor tud beállítást hálózaton keresztül, de ez csak a projektor távoli ki/be kapcsolására, üzemmód állításra szolgál. "Remote management on LAN" vagy "Hálózati távvezérlés" a projektor leírásában félrevezető lehet!!! Létezik olyan projektor is (szerencsére ritka), amely csak fényképek kivetítését teszi lehetővé speciális programból! Vásárlás előtt okvetlen ellenőrizni kell, hogy a projektor a számítógép élő képernyőképét legyen képes vetíteni.

:?: VGA-extender is ebbe a kérdéskörbe tartozik?
Ha VGA kimenetre csatlakozik, akkor abban az értelemben nem, hogy a fizikai képernyő-kimenetet továbbítja hálózaton, tehát szoftver-szempontból úgy viselkedik, mintha a projektor ténylegesen a gépre lenne rádugva. Néhány típusnál azonban nincs a küldő oldalon VGA bemenet, hanem a számítógépből közvetlenül a hálózati csatlakozón jut ki a képernyőkép. Ez esetben a legtöbb kérdés vonatkozik rá.

:?: Mit vetít a projektor?
Jogos kérdés, hogy ha nincs képernyőként a géphez csatlakoztatva a projektor, akkor mit vetít? A projektorhoz adott szoftver segítségével "lelopja", vagyis lemásolja a képernyő képét, és átküldi hálózaton. Intelligensebb programok létrehoznak egy "virtuális képernyőt", amelyre kiterjesztik az asztalt, ettől kezdve ez úgy használható, mint ha a gépre dugtunk volna egy második monitort.

:?: Miért látom a projektoron is az énekszöveg bal oldalán a listát és alul a gombokat?
Ez azt jelenti, hogy a projektor az elsődleges képernyő (laptop esetén az LCD panel) képét vetíti. Alaphelyzetben a számítógép csak egyetlen képernyőt kezel, de nekünk mindenképpen két képernyő kell, amelyből az egyik (vezérlő) a számítógépen látszódjon, a másik (vetítő) a projektoron. Lehetőségek:
  • az op.rendszer megjelenítési beállításaiban aktivizálni kell a másodlagos képernyőt
  • lehet, hogy a BIOS-ban is engedélyezni kell két képernyőt (manapság ritka, régebbi laptopoknál volt ilyen)
  • vagy a projektor "képlopó" szoftverében bekapcsolni egy "virtuális képernyőt"
  • a projektor szoftverében beállítani, hogy a másodlagos képernyőt használja
  • ha ezt nem lehet, akkor megcserélni a két képernyőt (ezeket ld. ugyanebben a fórum-témában később)
  • Diatárban a [Beállít] Vetítési opciók részében beállítani a vezérlő és vetítő képernyőket

GYIK hálózati projektorokról

ElküldveCOLON vas. dec. 04, 2011 11:04 am
Szerző: Hoze
Mivel egyre gyakoribbak a vezetékes vagy WiFi hálózatra csatlakozó projektorok, néhány ismétlődő kérdésre megpróbálunk itt válaszolni.

Ezeknél a megoldásoknál a projektor nem a VGA kimenetre csatlakozik, hanem hálózati eszköz. Ez előny lehet, mert a hálózati kábel nagyobb távolságok áthidalására képes, a WiFi hálózathoz pedig még vezetékezni sem kell. VIGYÁZAT!!! Vannak olyan projektorok, amelyek leírásában szerepel a "LAN vezérlés" vagy "Remote control on UTP" vagy hasonló, amely azonban nem biztosít képátvitelt, hanem hálózaton keresztüli ki/be kapcsolást, beállítást jelent! Projektor vásárlás előtt ellenőrizni kell a hálózati vetítés meglétét!

A vetítendő kép átküldése a projektorra speciális, a projektorhoz adott szoftvert igényel. A szoftver vagy

A) a meglevő képernyő (képernyők valamelyikének) a képét küldi át, vagy
B) virtuális képernyőt hoz létre, és annak a képét jeleníti meg a projektoron.

A Diatár program szempontjából nincs különbség: azt a képernyőt kell beállítani vetítő képernyőnek, amelyik a projektorra átmegy. Legtöbb nehézség akkor adódik, ha a projektor "képlopó" szoftvere csak az elsődleges monitort hajlandó használni.