10.4-es verzió

(Csak olvasható) A fejlesztők ide írják a programmal kapcsolatos ujdonságokat.
Ha erre a fórumra feliratkozik, automatikus értesítést fog kapni, valahányszor megjelenik a program egy-egy újabb változata, vagy egy újabb diatár.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

10.4-1 alverzió

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Szégyenkezve jelzem, hogy bosszantó hibát hagytam a programban, amitől kétképernyős módban hibaüzenettel lefagy (mindenesetre köszönet Csorba Józsefnek és Sándornak a figyelmeztetésért!). Javítottam a hibát, csak a Windows változatot érinti, ezért abból 10.4-1 alverziót tettem fel.

Hozé
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

10.4-es verzió

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Jó lett volna Húsvétra megjelenni az új programverzióval. Ám tulajdonképpen még Húsvét nyolcadában vagyunk, ezért mintegy ünnepi ajándékként adhatjuk az újdonságokat! ;)

A siketek és nagyothallók pasztorációja eddig viszonylag elhanyagolt terület volt, de ez remélhetőleg örvendetesen javul. A magunk részéről azzal tudunk segíteni, hogy a számukra rendezett miséken és szertartásokon az imák és énekek szövege szavanként kiemelhető. Ugyanez a funkció hittanórán vagy cserkészfoglalkozáson is hasznos lehet az énekek tanulásánál.

Teljes körű keresésre eddig nem volt mód, de mivel örvendetesen szaporodnak az énektárak, szükségessé vált a kereső beépítése. A teljes listák legördülő diatár-listája mellett jobbra kapott helyet egy kis nagyító ikon. Meglehetősen összetett keresésekre is van mód: különböző teljes szavak vagy szórészletek és/vagy kapcsolatba hozhatók, akár szótartományok is kereshetők. Ami pedig a legfőbb: a keresés eredménye egy külön énektárként is megjeleníthető.

A főablak énekrend és énektár listái eddig is próbálták az aktuális diát a lista közepén tartani, hogy láthassuk, mi volt előzőleg és mi következik. Ez a középső terület mostantól szabályozható: két kis nyíl jelenik meg a listák jobb szélén, amelyek az egérrel fel-le mozgathatók. A kényelmes beszabályozás után a beállítások Megjelenés/Listák részében a nyilacskák elrejthetők.

A betöltési hibákat (pl. hiányzó képfájl) eddig "elnyelte" a program, a beállításokban mostantól megadhatjuk, hogy a listában szeretnénk (szürke színnel) megjeleníteni és/vagy hibaüzenetet kapni.

Külön kérés volt, de teljesen jogos, hogy a vetítés tényéről az eddigi kis piros keretnél jobban látható visszajelzés legyen. Ezért a beállításokban megadható, hogy ez a keret vastagabb legyen, és ráadásul a "Vetítés" gomb is villogjon.

A projektor ki/be kapcsolási lehetőség kiegészült egy várakozási kóddal, ha a projektor nem tudja rögtön egymás után fogadni a szükséges parancsokat. Ez a projektor vezérlési funkció nem az átlag felhasználónak való, mivel hexadecimális kódokat kell beírni. Ráadásul sajnos erre nincs egységes szabvány, minden projektor gyártó a maga kódjait preferálja, a gépkönyvből kell kibogarászni. Viszont csak egyetlen egyszer kell a beállítást elvégezni – akinek gondjai támadnak ezzel, szívesen segítünk!

Nagy Péternek (Szeged) ez úton is köszönjük, hogy elkészítette a SzVU! alternatív verzióját. Arra törekedett, hogy vetítéskor a lehető legjobb helykihasználást érje el, ezért feltételes elválasztókkal egészítette ki, és a sorokra tördelést megszüntette. Így a diák a régi, nyomtatott fólia alapú diavetítést idézik, legjobban akkor mutat, ha a beállításokban középre illesztjük a szöveget. Külön tölthető le, és az szvu.dtx fájl helyett használható (ld. Letöltés/Énektárak).
BUTTON_TOPIC_LOCKED

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 8 valamint 0 vendég