Félkövér /VETITO módban

Ha gondja, baja, problémája van a programmal kapcsolatban, mindenek elött itt nézzen szét
vinkozoli
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON szer. jan. 06, 2021 7:49 pm

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: vinkozoli »

Köszi! Az áttetszőségnél akkor marad a fekete szín kiszűrése (kvázi Zöld háttér effekt). :) (a háttér áttűnés csak egy extra óhaj volt)

Avagy használhatjuk úgy is, hogy fix. teli háttér van a szövegek mögött (pl. fekete), és betakarja a videót, amikor meg nincs vetítés, akkor 0%-kal "eltűnik" a fekete háttér majd a közvetítésben. Csak ez kevésbé csinos, mint egy 30%-os sejtelmes "vászon" a szöveg mögött, ami alatt azért látszik még a videó. Na, hát ennek kapcsolgatása az, ami szivatja a közvetítő személyt, mert mindig szinkronban kell tartani a vetítés mögötti félig látszó külön hátteret és a Diatar állapotát. Ez utóbbit próbáltam, és nagyon fárasztó, többször volt, hogy kint maradt a "vászon", amikor már nem volt vetítés, és fordítva, elfelejtettem bekapcsolni a hátteret, mikor már ment a vetítés - mindkettő az élmény rovására ment.
Majd kipróbálom a fix fekete hátteres megoldást egy alsó csíkban (csak ahhoz a szövegekből lehet, hogy ki kell majd szedni a sortöréseket, hogy elférjen, még alszom rá egyet).

Innen jött a félkövér ötlet, sőt, időnként az Ariak Black betűtípus, mert az már elég masszív volt ahhoz, hogy amikor kikerül alóla az OBS filterrel a fekete háttér (ez kicsit roncsolja a betűk széleit), akkor még maradjon annyi a FullHD ablakban a 100 pontos betűméretből, hogy jól olvasható legyen vakító fehér betűszínnel. Ez viszont Windows-os /VETITO, aminél megoldódott a félkövérség átvitele a legutóbbi bétában, szóval öröm van! :)

Üdv: Zoli
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Szia,

örülök a sikereknek!!!
A forgatás valószínűleg menni fog. Androidra ugye nem kell? Ott maga az op.rendszer támogatja az elforgatást.
Sajnos az átlátszó háttérrel egyelőre nincs jó hírem: ezt úgy valósítja meg a Lazarus, hogy az egész ablak, annak minden tartalma egyben áttetsző, így pedig nem tudom megoldani, hogy csak a szöveg látszódjon, a háttér pedig ne. Vagy minden, vagy semmi... Más megoldást kell keresni, de az szinte biztosan op.rendszer függő. egyedi lesz, az mindig bajos.

Üdv: Hozé
vinkozoli
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON szer. jan. 06, 2021 7:49 pm

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: vinkozoli »

Szia Hozé!
Szuper! Köszönöm előre is! Figyelem majd a híreket.

Az Android TV box (kütyü) és a Raspberry között számomra az a nagy különbség, hogy míg az andoidos kütyüt nem tudtam rábírni arra, hogy egy HDMI-VGA átalakítóval együtt tudjon működni, addig a Raspberry-ben (Debian) ezt durván lehetett égetni úgy, hogy akkor is adja fixen a jelet, amikor akár nincs is mögötte még bekapcsolva a projektor (energiatakarékossági okokból). Persze ez csak azért jelentett most feladatot, mert a plébániának egy régi, zoom nélküli (!) SVGA projektora van, HDMI bemenet nélkül. Idővel ez már nem lesz ekkora jelentőségű, ha majd egyszer le lesz cserélve a projektor.

Ezen kívül ami még nagyon tetszett az RPI-ben, hogy fél napig hagytam folyamatosan menni, és közben hol rádugtam egy VGA monitort (projektor szimuláció), hol lehúztam róla, leállítottam/újraindítottam mögötte a VEZERLO gépet, és tudta, és tudta, és tudta. :) Mindezt 6x5 cm-es méretben (a kicsi és olcsó Pi3-ast használtam). Beléptető kapukhoz kamerás, érintőképernyős "dobozokban" használunk Raspberry-ket (már a 4-est, RJ45 csatlakozóval). A 3-as board-okat lecseréltük, így maradt pár darab belőle, amiből egyet elkértem a munkahelyemen "tesztelni". Ha majd végre elkészül a villanyszerelés is a templomban, és véglegesen a helyére kerül a projektor is állványra csavarozva, így a régi diavetítőt leváltva, akkor küldök majd erről a konfigurációról is leírást, fotókat. Most ugyan nincsenek élő közvetítések nálunk, nincs covid-os korlátozás a templomokban, de ettől függetlenül ez a hálózatos működésmód véleményem szerint nagyon-nagyon hasznos, és hála Neked jól is működik.

Teszt körülmények között már összeraktam olyan konfigurációt, hogy a projektor mellett megy egy kis Raspberry-s VETITO, (opcionálisan a karzatról vagy az ifjúsági zenekar által vezérelve), az énekkar előtt Android tablet, egy Win10-es VEZERLO-vel megy a buli intraneten, és a YouTube-os OBS-es közvetítő gépbe egy HDMI dongle-s "árnyék VETITO kimenetre" pedig szintén megy a jel, ami be van forgatva az élő adásba. Itt is nagyon jól fog jönni az, hogy a margók a VETITO-kön állíthatóak lesznek külön-külön. A Forgatás még nagyon hasznos lenne, ha állítható lenne VETITO-nként.

Utolsó mai sóhaj: Ha még a transzparenciát lehetne állítani külön a szövegre és külön a háttérre, az lenne aztán a királyság! Pl. a projektorra 100% vetített fekete háttér, 100% kikapcsolt fekete háttér, 100% fehér szöveg, míg a közvetítéses vetítőbe 30%-os vetített fekete háttér, 0%-os kikapcsolt háttér, és 100%-os fehér szöveg, és akkor nem kellene a fekete hátteret kilopni a közvetítés alól, meg ki/be kapcsolni a vetítést a közvetítésben. De ez már egy más topic-ra tartozik. ;)

Üdv: Zoli
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Szia,

örülök, hogy sikerült az RBP imaget életre kelteni, továbbítom a köszönetet, és megpróbálok új forgatást szerezni a fejlesztések végén.
Jelenleg dolgozom a félkövéren és a margókon is.
A mostani állapot egy szerves fejlődés cseppet sem végső állapota: az eredeti koncepció egy vezérlőről egy vetítő gép volt, utóbbi eldugva akár a projektor mellé egy kőoszlop tetején. Tehát működjön ugyanúgy, mintha helyben vetítenénk, de a hosszú videokábel helyett LAN kapcsolattal. Ezért minden beállítás a /VEZERLO gépről megy, a betűtípus, igazítás, margók, elforgatás stb. Aztán jött a kérés, hogy egynél több vetítő jó lenne... most már ott tartunk, hogy a meglevő négy sem elég! (Év végére tervezem hatra növelni).
Ennek megfelelően az Android változat már új alapokon készül: ott bármennyi /VETITO gép csatolható, és azok lehetnek különbözőek. De a Win <-> Android különbségek miatt például a betűtípus nehezen vihető át.
Csak a vetítendő képek mennek képként, a szöveg textként megy át, a formázást és tördelést a /VETITO végzi (így lehet több különböző alakú kimenetet kezelni).
A félkövér átvitel hiánya csak egy programhiba. Viszont a margók átvitelén most változtatok: egy kapcsolóval kiválasztható lesz, hogy a /VEZERLO küldje, vagy a /VETITO beállításai legyenek érvényesek. Majd meglátjuk, hogy esetleg több mást is így lehessen megadni távolról vagy helyben.

Üdv: Hozé
vinkozoli
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON szer. jan. 06, 2021 7:49 pm

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: vinkozoli »

Az Android és Linux változatok majd később (legkésőbb év végén) hozzáigazodnak.
Múlt héten egy Raspberry Pi3-at beállítottam egy régi SVGA projektorhoz HDMI-VGA átalakítóval, elsőre simán ment - köszönet Balogh Attilának a bináris image-ért! Itt is - értelem szerint - ugyanaz a jelenség: ha normál módban elindítom, és bekapcsolom a VETITO módot menet közben, akkor átjön a félkövér szöveg Sőt, mintha a betűtípus is...??), de ha /VETITO-vel indítom, akkor a félkövér formázás nem jön át.

A Raspberry-n próbáltam, hogy amikor nem /VETITO-vel indítottam el az alkalmazást, hanem a Raspi-n futó normál indítású Diatárban a beállításoknál pöccintettem rá a VETITO módot, akkor azt tapasztaltam, hogy megjelent a Windows-os betűtípus! Jól láttam ezt? :) Ilyenkor lehet, hogy kép megy át és nem szöveg? Erről pár sort kaphatnék, hogy most akkor pontosan mi is megy át a VEZERLO-ből a VETITO-nek? Mi a koncepció a hálózatos működésnél? Köszönöm!

...csak azért írtam még ide, hogy ha majd meglesz a linux változat, akkor örömmel vennék egy friss Raspi-s image-et is! Hálás jöszönet. (Addig is elindulunk várhatóan a nem félkövér szöveggel (automatikusan induló "diatar_rpi /VETITO". A közvetítésekbe pedig megy a Win-Win kapcsolattal a félkövér, stb...)

Viszont... most minden paraméter átmegy a /VETITO-nek? Vannak olyan paraméterek, amelyek lokálisan, a fix vetítős gépen jobban értelmezhetőek alkalmasint: pl. margó... Azt tapasztalom, hogy ezek is átmennek a /VEZERLO-ből (a margót néztem). Ami egyrészt ugye jó dolog, mert egy helyen be lehet állítani, ugyanakkor ha pl. két projektorra menne ki, a templom két oldalára a vetítés, és más-más margókkal lenne kényelmes a megoldás, esetleg egyik oldalon álló, a másikon fekvő módban, akkor erre majd a jövőben lenne-e beállítási lehetőség (alapértelmezetten minden paraméter felülírással), hogy adott paraméter a /VETITO módban kerüljön-e kiértékelésre a távoli /VEZERLO-ből vagy sem? (tudom, bilibe ér a kezem :) ) Persze, a legtöbb helyen egyetlen projektor/TV van, és egy-egy kapcsolat, fix vetítővel és vezérlővel, aminél elég egy helyen finomhangolni, de mennyire király lenne, ha egy kántor, aki 2-3 helyen is vetít, vinné a saját laptopját, és ahol éppen ahogyan mennie kell a /VETITO-nek (forgatás, margó, stb.) lehetne lokálisan (is) kezelni a beállításokat, és a legextrémebb módon akár szétparaméterezni a különböző /VETITO-ket, ő meg csak nyomatná a /VEZERLO-vel a szöveget/kottát.

Hálásan köszönöm a fejlesztést és a bugfix-et is! :)
(a jelenlegi működés is teljesen jól használható)

Üdv: Zoli
vinkozoli
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON szer. jan. 06, 2021 7:49 pm

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: vinkozoli »

Teszteltem, jó lett! Köszönöm szépen a javítást! :)
(Ezzel ezt a topic-ot a magam részéről lezártnak tekintem, az androidos fejlesztés majd úgyis jön a hírekben, ha meglesz.)
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Volt egy kis időm, felkerült egy harmadik béta is.
Rájöttem, hogy nem frissült egy egész sor egyedi paraméter... most már jobb.
Az Android és Linux változatok majd később (legkésőbb év végén) hozzáigazodnak.
Kérlek, próbáljátok ki!

Köszönöm a jelzést: Hozé
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Jajj, nehogy már azért kérjetek elnézést, hogy a hibajelentésekkel SEGÍTESZ! :D
De tényleg! Nálunk egy jól bevált (nem is legfrissebb!) verzió fut a templomban, mert a kántorunk nem nagyon ért hozzá. Vagyis ezek nélkül a visszajelzések nélkül nem is tudnám, mi kell, milyen problémák vannak, mire van igény stb.

Ez a "félkövér" annak idején csak egy patkolás volt, egyvalaki kérte, mert rossz volt a kontraszt és a vastag betű jobban látszott. Android alatt minden kicsit másképp működik, ezért lehetnek más hibák, eltérések is. Persze addig kell gyúrnom, míg nem lesz hiba; ne hagyjatok békén!

A Diatár a szöveget (meg a kottát, gitárakkordot is) szövegként küldi át, és a cél gépen formázza.
cantor
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON szer. máj. 29, 2013 8:47 am

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: cantor »

Ezek a "font"-os dolgok nekem is feltűntek az androidos alkalmazásban, csak nekem nem tűnt annyira lényegesnek, meg annyi hibabejelentést teszek, hogy már nekem kellemetlen.


(a diatár program amúgy képet küld ki vagy szöveget?)
vinkozoli
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON szer. jan. 06, 2021 7:49 pm

Re: Félkövér /VETITO módban

Hozzászólás Szerző: vinkozoli »

Köszi, hogy utánajársz!

Mai teszt: Win10 - Win10 kommunikáció.
Vetítő: diatar64-v12.6-b2.exe /VETITO
Vezérlő: diatar-v12.6-b2.exe /VEZERLO /DUAL

A vezérlő gép "Vetített kép" tulajdonságaiból átment a háttérszín, a sorkizártság is, de a félkövér (!!) az nem. És általánosságban elmondható, hogy a háttérszín és a sorkizártság (és a betűtípus is!) az az AKTUÁLIS (első vetítésbe kerülő) dia Globális/Közös/Egyedi tulajdonságaiból eredő értékkel megy át, és utána a továbbiakban a "háttérszín" és a "sorkizárt" tulajdonság a lapozásoknál már nem kerül diánként átadásra a hálózatos vezérlésben.
(Természetesen nem kívánom diánként ugráltatni a híveket különböző betűtípussal, háttérszínekkel meg eltérő sorkizárással (Arial, fekete, balra zárt és kész!), csak ha már teszteltem, ezt is megnéztem.)

Akár általánosan a vezérlőnél, akár a konkrét *.dia állományban a "main" részben, akár a konkrét diánál állítom be, a Félkövér tulajdonság (fontbold=2) nem megy át.

Néztem a vetítő gépen a 32bit-es verzióval is, azzal sem (bár gondolom, nem ezen múlik).
Küldök egy teszt fotót is, amiben a vevítő globális beállításaitól eltérő *.DIA "main" beállításokkal, és ezen belül a konkrét diára külön beállításokkal próbálkoztam. A nagy monitor egy 64bit-es Win 10 Pro, a kis laptop pedig egy 32bit-es Win 10 Enterprise op.rendszerű gép.
https://photos.app.goo.gl/VUZEBQYwg1Sd5hv57

...és akkor arról még nem is szóltam az Adroid-os DiaVetito-ről (6.0 - 42), amiben szintén nem találom a Félkövét tulajdonságot. Abban reménykedem, hogyha a "fontbold" átmegy a vezérlésen, akkor majd az Android-os DiaVetito is tudja majd (ébredj Zoli, bilibe lóg a kezed...!), de ezt majd csak azután, ha a Win10-Win10 hálózatos módban már működik a Félkövér tulajdonság. Egyáltalán Android-on mennie kellene a Félkövér-ségnek bárhogyan is?

Üdv: vzt
BUTTON_POST_REPLY

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 3 valamint 0 vendég