12.5 verzió

(Csak olvasható) A fejlesztők ide írják a programmal kapcsolatos ujdonságokat.
Ha erre a fórumra feliratkozik, automatikus értesítést fog kapni, valahányszor megjelenik a program egy-egy újabb változata, vagy egy újabb diatár.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

12.5 verzió

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Kedves Felhasználók,

ez úton kívánunk mindenkinek Áldott, Békés Ünnepet, és Boldog(ulós) Új Évet, az összes közreműködő nevében.

Szokás szerint most adjuk közre az év közbeni fejlesztéseket egy új Diatár verzióban. Főbb újdonságok az alábbiak:
  • A kiírt szöveg és kotta, illetve akkordfeliratok mérete eddig fix volt (egymáshoz képest). Mostantól 10%..200% között állítható az arány, kotta és akkord esetén is külön-külön, a Beállítások / Vetített kép részben alul.
  • Speciális kérés volt az áttetsző háttér lehetősége. A pandémia idején népszerűvé lett online miseközvetítéseknél lehet segítség, hogy a videora rátehető a vetítés. Szintén a Beállítások / Vetített kép részben felül, a háttérszín megadásánál található - külön áttetszőség adható meg a kikapcsolt vetítés esetére is; ez áttetsző vetítővászon esetén is különösen hasznos lehet.
  • A kottázásban új lehetőség a triola, illetve kvintola (pentola) beírása. Ez nem új ritmus, hanem a kötőívek és gerendák mintájára egy összefogó kapocs a hangok felett/alatt.
  • Immár az Android változat is megjeleníti a kötőíveket - a szövegben és a kottában is.
  • Sajnos a Google új előírásai miatt egyelőre nem sikerül az Android frissítéseket a Play Áruházban közzé tenni, addig innen, a weblapról közvetlenül letölthető.
  • Szokás szerint számos apró javítást is tartalmaz az új verzió. Sajnos pár napja derült ki egy ritkán előjövő hiba, amit már nem sikerült javítani: Linuxban, ha nagyobb méretű vetítő monitor van az elsődleges képernyő mellett, és alul fix tálca, akkor ez lehatárolja a vetített képet, így az nem tölti ki teljesen a képernyőt. A megoldás az, ha a vetítő képernyőt máshová helyezzük a virtuális asztalon, vagy a tálcát eltűnővé tesszük. Némi próbálkozással lehet találni olyan relatív helyzetet, ahol a probléma nem jelentkezik.
  • Ismét kaptunk néhány gyönyörű kottát Sajó Józseftől: a Graduale, a Zsoltárok és az ÉE kíséretei bővültek; a Graduale, ÉE és a latin imák szövege is kiegészült, javításra került, illetve további dallamok kerültek be.
  • Ipacs Bence atya a SzVU! kötetet kiegészítette a Hozsanna 310-452 énekekkel, valamint az Ordináriumok kötetét számos válasszal, bűnbánati formulával, lucernárium szövegekkel, stb; köszönjük!
  • A "Harangszó" (korábban Kottás harangszó - szlovákiai magyar énekeskönyv) teljes rendbetételét, kiegészítését Busnyák Erik vállalta és végezte el, igazán alaposan és precízen!
  • A gyászmisék zsoltárait Ipacs Bencétől kaptuk, és rögtön elkészült a dallamkottákkal való feltöltése is Soós János által. Mindkettejüknek köszönet!
  • Új kötet a votív misék zsoltárválaszai is, szintén Soós Jánosbnak köszönjük az adaptációt és kottázást.
  • Elkészült az "Énekeljetek az Úrnak" kötete, folyamatban van a Baka-féle "Erdélyegyházmegyei énekeskönyv" beírása, a Zsolozsma kötete folyamatosan bővül a teljes nagy Zsolozsmáskönyv (illetve az online zsolozsmák) alapján.
Szeretettel
BUTTON_TOPIC_LOCKED

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 11 valamint 0 vendég