Új vetőrendszer a Kövi Szűz Mária templomban

...bevezettük, újítottunk, megoldottuk...
Ha jelezni akarja mit és hogyan sikerült megvalósítani, ha kicsit "dicsekedni" :) akar a saját megvalósításukkal, annak itt a helye
BUTTON_POST_REPLY
jeszpe
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON szomb. márc. 07, 2020 8:53 pm
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Új vetőrendszer a Kövi Szűz Mária templomban

Hozzászólás Szerző: jeszpe »

Örömmel teszem közzé, hogy a Budapest 3. kerületi Kövi Szűz Mária Templomban sikeresen modernizáltuk a régi hagyományos diavetítővel működő énekvetítő rendszert. A mai (2020. március 15) 11 órai szentmisén már az új rendszer használtuk. A régi Braun vetítő lassan nyugdíjba vonulhat.
Ezúton szeretnék köszönet mondani a Diatár csapatának a kitűnő szoftverért és a hasznos tanácsokért, segítségét.
Szeretnék megosztani némi háttér információt, hátha néhány morzsa hasznos lesz valakinek, aki hasonló gondokkal szembesül. A hagyományos rendszer 11,2 méter távolságból vetített egy 1,5 méter széles vászonra vezetékes távvezérléssel. A nagy vetítési távolság miatt a vetítéshez a vetítő eredeti objektívje helyett egy 250 mm-es teleobjektívet kellett használni. A vetítő elhasználódása, gyakorivá váló meghibásodásai miatt nem nagyon lehetett már sokáig halogatni a modernizálást.
A templom sajátosságai miatt nem volt lehetséges a vetítő felület áthelyezése, így a vetítést egy új vetítővel/projektorral, az eredeti vetítő helyéről kellett volna megoldani. A 11,2 méteres távolság miatt egy modern projektor ára elérhetetlen távolságba helyezte az elképzeléseinket. Gondolkoztunk nagy méretű, 65"-os TV-s megoldáson, amely már közelítette az általunk megfizethető kategóriát. Az ötletet esztétikai okokból vetettük el. A nagy fekete téglalap felület a fehér falú templomban meglehetősen csúnyán festett volna.
Végül egy ultra rövid vetítési távolságú projektor alkalmazása hozta a megoldást. A vetítőt szinte közvetlenül a vászon fölött lehet elhelyezni. Így elfelejthető nagy vetítési távolság, "csak" a vetítő rögzítését kellett megoldani. A csak szócskát azért kell idéző jelek között szerepeltetni, mert a vetítő felszerelését éppen két boltív találkozásánál kellett megoldani. Nem volt egyszerű feladat. A vetítő (Sony VPL-SW631) és az alatta elhelyezett vetítő felület valójában az iskolákban használatos okos tábla megoldás. Persze itt csak a vetítési funkciót használjuk. A diatár programot futtató notebook (Win 10), vezeték nélküli hdmi kapcsolaton (Optoma VHD200) keresztül kommunikál a vetítővel. A vetítőbe csatlakoztatott hosszú (10m) hdmi kábel lehetővé teszi, hogy templom első padjaiból is lehet vetíteni közvetlenül pl. egy laptopról. Képek vetítése megoldható a vetítő USB portján keresztül közvetlenül, számítógép nem kell hozzá.

Jeszenői Péter
BUTTON_POST_REPLY

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 13 valamint 0 vendég