Oldal: 1 / 1

Beüzemeltük Dunaszentpálon

ElküldveCOLON vas. máj. 19, 2019 12:17 pm
Szerző: plaszlo
Örömmel tudatjuk, hogy néhány hete beüzemeltük és - szerzőinek jóvoltából - rendszeresen használjuk a Diatár templomi énekvetítő programot a dunaszentpáli Szent Péter és Pál római katolikus templomban.
Mi a falra vetítünk két oszlop közé, álló formátumban - a program kiváló beállíthatósága miatt volt lehetséges egy-az-egyben kiváltani a 40 éves, elhasználódott diavetítőt.
Egy (1 db) számítógépes rendszert építettünk ki, a számítógép a kórusban van, míg a projektor a szentély falán, a régi diavetítő konzolján (bár a projektor elhelyezhető lenne rejtetten is,nem akartuk a frissen felújított falat bolygatni). Eleinte a saját laptopomat használtuk, aminek HDMI kimenete van, ezért a számítógép és a projektor között HDMI extendert alkalmaztunk, ami a felújításkor a falban védőcsőbe húzott UTP CAT5e kábelen keresztül küldi át a videojelet. Ez infra extenderként is tudna működni, de sajnos csak a projektortól a számítógép irányába, így ezt nem tudjuk a projektor távirányításához használni. Később kaptunk tartós használatra egy laptopot, ami VGA kimenetű, ezért egy VGA->HDMI konvertert is be kellett szereznünk. Mivel a laptop nem fért el a játszóasztalon, mellette helyeztük el egy kis asztalkán. Így viszont nem elérhető az orgonapadról, ezért egy USB-s numerikus billentyűzetet csatlakoztattunk a laptophoz, így az orgonista egyedül is tudja kezelni a vetítést.
Egyelőre csak énekszövegeket vetítünk az eddig megszokott módon, később tervezünk kottát, esetleg képeket is vetíteni. Otthon elkészítem az énekrendet, pendrive-on viszem a templomba, rámásolom a számítógépre és indítom a vetítő programot.
Szeretnénk köszönetet mondani a program szerzőinek, hogy elkészítették és folyamatosan fejlesztik a programot valamint lehetővé tették ingyenes használatát. Köszönjük azok munkáját, akik már beüzemelték a rendszert és tapasztalataikat közzétették, hogy okulhassunk belőle.
A Jóisten áldása legyen munkájukon és életükön!
Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre.

P. László
Dunaszentpál