Oldal: 1 / 1

Mire vetítsünk?

ElküldveCOLON pén. ápr. 12, 2019 8:47 pm
Szerző: afo
Mindig elkeserít amikor egy templomba belépve az első dolog amit meglátok egy ormótlan, randa és oda nem illő hegesztett vas keret valamiféle ráeszkábált vászonnal. Ennek a téma indító cikknek az lenne a célja, hogy együtt gondolkozva találjunk és gyűjtsünk egybe jó megoldásokat, segítve ezzel az esztétikus dia vetítések kialakítását.

Általában szemből szokás vetíteni valamilyen világos felületre amelyről a fény visszaverődve jut el a hívők szemébe. Lehetséges azonban egy másik megoldás, amikor hátulról vetítünk egy opálos felületre és a fény ezen a diffúz felületen áthaladva szétszóródik és jut el a szemünkbe. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy egy ilyen enyhén homályos, tartó keret nélküli vetítő „vásznat” nyugodtan belógathatunk akár az oltár közelébe a legszembetűnőbb helyre is mert a légies, szinte teljesen átlátszó mivolta miatt az nem lesz tolakodó és zavaró.

Valami egyszerű és nagyszerű dologra gondolok. Valami vékony önhordó táblára, ami annyira áttetsző, hogy szinte nem is látszik, de azért megvilágítva kellően szórja a fényt. Ez lehetne egy enyhén maratott vagy homok szórt felületű üveglap, plexi vagy egy sima megfelelően befóliázva. Van valakinek ilyen ötlete, tapasztalata? Próbálkozott már valaki ilyesmivel?

Rengeteg fólia létezik. Az internet tele van különböző épület, biztonsági és autó fóliákkal csak én egyiket sem ismerem közelebbről. Persze ismerek a fenti elvárásoknak megfelelő „csoda” fóliákat, de ezek méregdrágák. Hívják őket vetíthető-, holografikus-, videó- , interaktív- , intelligens- és digitális fóliának és ki-be kapcsolhatóak is. De én valami egyszerű, mindenki számára elérhető megoldást keresek. Hátha tud valaki ilyet!