12.2 verzió

(Csak olvasható) A fejlesztők ide írják a programmal kapcsolatos ujdonságokat.
Ha erre a fórumra feliratkozik, automatikus értesítést fog kapni, valahányszor megjelenik a program egy-egy újabb változata, vagy egy újabb diatár.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

12.2 verzió

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Kedves Felhasználóink, Áldott Ünnepeket kívánunk minden fejlesztő, segítő nevében is!

Az idei év legnagyobb újdonsága az Android applikáció fejlesztése. Nagyon sok probléma merült fel a megfelelő fejlesztőeszköz kiválasztásánál, végül az Android IDE keretrendszer lett az alap, amely közvetlenül a tableten/okostelefonon való programozást tesz lehetővé. Sajnos az eddigi Windows/Linux fejlesztőrendszer (Lazarus) androidos fordítóját nem sikerült működésre bírni. Ez azzal jár, hogy lényegében nulláról kellett elkezdeni az androidos program kifejlesztését. Ennek előnye is van azonban: letisztultabb, optimálisabb kód, új lehetőségek, funkciók bevezetése. Például az androidos vezérlő applikáció máris több vetítő egységgel képes kommunikálni, azaz egyszerre akár négy helyen is megjeleníthetjük a kívánt szöveget.
  • Android applikáció Külön applikáció van a (mobiltelefonon, tableten) történő dia-nézegetésre és vezérlésre, és önálló applikációt lehet telepíteni okostévére (vagy tévé-okosító eszközre), kifejezetten a megjelenítésre. Ezek az applikációk keresztbe is kompatibilisek a meglevő Windows/Linux alapú szoftverrel. Azaz lehetséges okostelefonról PC-s kivetítést vezérelni (akár többet is!), avagy notebookról irányítani egy Android alapú monitort.
  • 64bites programváltozat készült Windows rendszerre is. Ennek technikai oka van: Windows 10 alatt a 32bites fájlkezelő ablak nagyon lelassult. A két programváltozat egyébként teljesen egyenértékű.
  • Hajlítás a kottázásban, azaz átkötés, kötőív a hangok fölött vagy alatt. A kottaeditorban két új gombbal, avagy a Ctrl+A, Ctrl+F billentyűkombinációval választható az alsó vagy felső ív. Az alakja még szépülni fog idővel.
  • Linux alatt megújult a hanglejátszás. Mivel a korábban használt libsndfile rutincsomag nem minden disztribúció alatt támogatott (az idejétmúlt OSS kernelt használja), és (még mindig) nem támogatja az MP3 fájlok lejátszását, a sokoldalúbb és általánosabb uos interfész (ALSA kernel) épült be a programba. Ez a felhasználó szempontjából nem jelent változást - de remélhetőleg minden rendszeren lejátszhatóvá válnak most már a kíséretek.
  • Háttérkép igazítása választható: középre, arányosan vagy teljesen kitöltő, csempézetten vagy tükrözötten ismétlődő.
  • Az énekszövegek bővültek. Sajó József folytatta a frissítéseket: a magyar és latin imaszövegek gyűjteményét bővítette, javításokat végzett a SzVU!, ÉE, AKE, Graduale, és a Zsoltárok szövegein. További számos SzVU!, Graduale és ÉE kottát beírt, illetve javított, hajlításokkal kiegészített.
  • Új az Alleluja kötet, mely a közismert válaszokat kottával, hajlításokkal együtt vetíti. Szintén Sajó József munkája.
  • Jertek, énekeljünk! (Magvető kiadó) A gyermekek számára készített énekeskönyv, Kéri Benedek (Atanáz a.) szerezte meg a szöveget, és alakította a Diatárhoz.
  • A Hetednapi Adventista Egyház gyülekezeti énekeskönyvének begépelése elkezdődött.
  • Metodista énekeskönyv "Dicséretek" - begépelése folytatódott.
  • Baptista énekeskönyv elkészült, de átnézése, hibajavítása még szükséges lenne.
  • Több digitális kotta gyűjtemény bővült – Sajó Józsefnek köszönjük:
    Pünkösd hétfő (Boldogságos Szűz Mária, az Egyház anyja) a zsoltárok közé került.
    Stabat Mater szekvencia egy új kötet alapja.
    EKE 232 (Jesu, meine Freude) szintén új kötet kezdete.
    Néhány újabb ÉE kotta a SzVU! szerinti kísérettel.
  • A hanglejátszó csomagok egységes formára lettek alakítva. Mindegyiket a DTX fájlok könyvtárába lehet kicsomagolni, akkor a DTZ fájlt oda helyezi, a hangokat pedig megfelelő nevű alkönyvtárba, így automatikusan lejátszhatóvá válik.
Sikerekben gazdag, a Jóistentől áldott Új Évet kívánunk!
BUTTON_TOPIC_LOCKED

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 4 valamint 0 vendég