Oldal: 1 / 1

Beüzemeltük Mohácson

ElküldveCOLON csüt. dec. 27, 2018 1:51 pm
Szerző: szbarna99
Örömmel értesítem a fórum közösségét, a Diatár használóit és fejlesztőit, hogy az adventi és karácsonyi időszak alkalmával áttértünk a Diatár program megoldásaira Mohácson a Magyarok Nagyasszonya templomban.

Kép

A legfőbb indok amiért a Diatárat választottuk a hálózati távvezérlés, a kivetített kép átméretezése és globális formázási stílus beállítások lehetősége. Eddig külön szolgálattevők kelletek a vetítés irányításához, mert csak egy PowerPoint prezentációban voltak meg az énekek és "számálázható" úton is drága egy presenter vásárlása, sőt elég kicsi távolságban működnek (a templomban elég nagyok a távlatok), ezért volt eddig megvalósíthatatlan a távvezérlés. A PowerPoint prezentációkkal a legnagyobb hátrány hogy nem "stílussokkal" készítették azért ha átkellet állítani a kép méretét vagy a betűk méretét, akkor diánként kellet végig mennünk.

Én a magam már régóta, tudtam a program létezéséről, de nemrég jutottam el addig, hogy javasoljam a kántorunknak is. Azután összegyűjtöttem a szükséges összetevőket, amik nálam már szükségtelenek voltak, vagy már a plébánia tulajdonában voltak, én a meglévő projektor, laptop kombóhoz felajánlottam saját tulajdonomból: egy régi HP laptopot és a USB-s vezérlő egységet (bővebben lent). A plébánia tulajdonából: egy régi router-t szereztem.

A rendszer specifikációi:

Kivetítés (laptop és projektor): nincs különösebb megoldás rajtuk. Egy Win7-es laptopon fut a "kivetítő" programrész, amit 16:9 képaranyú projektor vetít ki. Ott helyezkedik el a router is.

Vezérlés (laptop és USB vezérlő):

Laptop: egy régi 4:3-as képarányú laptop használunk, mivel kényelmesen oda fér az orgonához és könnyen hajlítható a kijelzője. A gyorsabb üzem érdekében Debian operációs rendszert telepítettem rá, a másik ok a szkriptelés lehetősége, így oldottam, hogy a Diatár és az USB vezérlő programja rendszer indításkor elinduljon. A távsegítség érdekében, ha a kántor elakadna valamiben, akkor lentről SSH vagy TeamViewer segítségével avatkozok a dolgokba. A laptopok WIFI-n keresztül csatlakoznak.

Kép

Az USB "vezérlő": az egész alapját egy kb. kevesebb mint 1000 Ft értékű játékvezérlő elektronikája adja, az egységet egy kötődobozba építettem amire 5 gombot építettem (vetítés és diák, ének léptetés). A gombokat az elektronika megfelelő helyére forrasztottam. Szoftveresen az "Antimicro" elnevezésű program fordítja billentyű leütésekké. Eredetileg csak demo verziónak szántam, nem akartam és egynelőre nem is fogom beépíteni az orgonába, mert az előttünk álló felújítás miatt kérdéses az orgona helyzete.

Kép

Ön magában jelen állapotában is megvagyunk elégedve a programmal és a rendszerrel, én is ha valamit tudok akkor, tökéletesítek valamit a rendszerben.
Amit talán hiányolok: egy külön kezelő felület a „kivetítő” módhoz és a több kivetítő program használata. (De ezekre nekünk még nincs szükségünk)
Összességében, mióta használjuk a programot megkönnyítette mindenki számára az éneklés lehetőségét: mivel eddig a SZvU szerint énekeltünk, nemrég elkezdtük bevezetni az Éneklő Egyház énekeit is, a szöveg vetítés nagy segítség azok számára, akik nem ismerik (sokan mindig a Hozsannában keresik az ÉE-s énekeket), különösen nagy segítség a kotta vetítés az graduáléknál.

Kép

Talán van mit még elmondanom, de nem jutott eszembe vagy lényegtelennek tartottam, de ha lesz lehetőségünk, akkor a többi templomban is bevezetjük akkor ammenyiben én vitelezem ki akkor majd egy újabb kis tájékoztatót írok. Sok megvalósítási ötletem van de annak szerintem nincs itt helye.

Köszönettel és tisztelettel, Szücs Barna, templomi szolgálattevő.