12.0 verzió

(Csak olvasható) A fejlesztők ide írják a programmal kapcsolatos ujdonságokat.
Ha erre a fórumra feliratkozik, automatikus értesítést fog kapni, valahányszor megjelenik a program egy-egy újabb változata, vagy egy újabb diatár.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

12.0 verzió

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Kedves Felhasználók!

A szokásos karácsonyi frissítés kicsit az ünnep végére tolódott, ennek oka, hogy nagy segítséget kaptunk: a linux debian csomag teljesen újjá lett alkotva. Ennek kapcsán számos linux-specifikus probléma és egyéb kérés is előjött, ezeket próbáltuk a munkaszüneti napokon megoldani.
Az eredmény egy új program, számos hibajavítással és új funkciókkal.
  • Linux alatt most a .DEB csomag lett a fő, elsősorban azt érdemes használni. Telepítés előtt létre kell hozni a "diatar" felhasználót, ez a felhasználó fogja tudni a programot futtatni. Mostatól az .RPM csomag lesz a .DEB átirata ("alien"), illetve továbbra is megtalálható a .TAR.GZ fájl, ez utóbbi is javult. Minden esetleges visszajelzést köszönettel veszünk!
  • Akiknek technikai okokból nem lehetséges a kétképernyős vetítés, azoknál a vetített képen megjelenik a vezérlő képernyő az énekrenddel, gombokkal stb. Ezt a hívek is látják, ami nem szerencsés. Ez a vezérlő képernyő eltüntethető a Scroll Lock billentyű segítségével. A főablak helyett mostantól a vetített kép jobb felső sarkában megjeleníthető kis menüikon is használható (Beállít/Képernyők lapon "Főablak helyett menü"). Ez a főbb funkciókat mind megmutatja. Ugyanakkor fontos tudni, hogy elrejtett főképernyő mellett is működnek a billentyűkombinációk, pl. fel/le nyilak vagy az ESC.
    A menürendszer használatakor nem célszerű elrejteni az egeret, új funkció, hogy a mozdulatlan egér pár másodperc alatt magától eltűnik (mozdításra újra megjelenik).
  • További segítségként a Scroll Lock mellett más billentyűk is beállíthatók a képernyő elrejtésére (Beállít/Billentyűkódok). A visszajelzés természetesen ilyenkor is a Scroll Lock lámpácska a billentyűzeten.
  • Ha valaki a .DIA fájlokat hozzárendeli a Diatar programhoz, a program mostantól indítható úgy, hogy rögtön betöltse az énekrendet. Ez módot ad énekrendek automatikus betöltésére is, ha parancssori argumentumként adjuk meg (pl. "C:\DIATAR\diatar.exe c:\diak\zsolozsma.dia")
  • A program futtatható Windows alapu tableten is, és az érintőképernyők is terjednek. Az ujjal történő "kattintás" támogatására egy első kísérlet, hogy a főablak gombjai megnövelhetők (Beállít/Megjelenítés lapon "Nagy gombok érintőképernyőhöz"). Ha beválik, idővel minden gombot meg fogunk nagyítani, esetleg új, könnyebben kezelhető elrendezéseket keresünk.
  • Az énekrendek mentése és betöltése gyorsabb lett. Külön kérésre bővült a funkció: mindkét gomb mellett kis lenyíló látható, a betöltéshez új énekrend (üres lista), illetve annak rögtön a szerkesztése is választható; mentéshez pedig a felülírás lehetőség nem kérdez rá a korábbi verzióra.
  • Sajó József folytatta az igényes kották megrajzolását, letölthetők a "minden más" részben: teljes a zsoltárok három éve, XVIII. gregorián mise, néhány ÉE és szinte minden SzVU! énekhez kíséret.
  • Szintén Sajó József munkája a Szent Vagy, Uram! kötet apró javításainak sora, néhány kiegészítés, és óvatosan az Éneklő Egyházhoz közelítette a szövegváltozatokat. Reméljük, hogy a kicsiny módosítások segítik a kétfajta énektár közti átmenetet.
  • Az Éneklő Egyház néhány énekéhez kotta is készült (Beállít/Vetítési üzemmód lapon engedélyezni kell a kották vetítését!); a tervek szerint a jövőben a kevésbé ismert magyar gregoriánum énekekhez mindhez készít ilyent.
  • Tovább bővült a Graduale, a magyar és latin imák gyűjteménye, a Kottás Harangszó. Új kötetek is születtek: Baptista énekeskönyv, Evangélikus énekeskötet. Immár olyan (örvendetesen) sok az énektár, hogy az énektárak listáját csoportokra bontottuk.
Ez úton kívánunk a Jóistentől áldott, boldog, kegyelmekben gazdag új évet!
BUTTON_TOPIC_LOCKED

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 2 valamint 0 vendég