11.3 verzió

(Csak olvasható) A fejlesztők ide írják a programmal kapcsolatos ujdonságokat.
Ha erre a fórumra feliratkozik, automatikus értesítést fog kapni, valahányszor megjelenik a program egy-egy újabb változata, vagy egy újabb diatár.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

11.3 verzió

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Kedves Fórum Tagok, Felhasználók és Minden Érdeklődő!

Nagy szeretettel kívánunk Áldott, a Jóisten szeretetével teljes Karácsonyt, és Békés Új Évet!

Az ünnepre a programnak "csak" egy újdonsága készült, ám annál több énektár bővült, és új kottákat is kaptunk.

A program újdonsága egy sortörési javaslat lehetősége, mely a szerkesztő ablakban és a DiaEditorban is elérhető. Az eddigieknél is szebb és arányosabb tördelést tesz lehetővé azáltal, hogy olyan pontokat állíthatunk be, ahol leginkább szeretnénk a hosszú sorok elválasztását. Ilyen értelemben hasonló a feltételes elválasztójelekhez, azaz akkor lesz itt a sortörés, ha az szükséges és optimális is egyben. A programba összetett, több fázisú logika került beépítésre, hogy a különböző felbontású monitorok és projektorok, álló vagy fekvő vetítés esetén is jól mutató elosztásba tördelje a szövegeket. Ehhez lehet kézzel "javaslatot" adni, egy kis elválasztó jelet beszúrni. A program akkor kezd itt új sort, ha egyrészt valahol amúgy is kellene folytatósor, másrészt ezáltal nem áll majd több sorból a szöveg, mint enélkül. Ez a funkció tehát főleg arra szolgál, hogy a többrészes verssorok az alsoraik határain kerüljenek új sorba, illetve ne maradjanak árva rövid szavak az utolsó sorokban.

Az énektárak közül az Ordináriumok és a Szent vagy, Uram! kötete újratördelésre került a fenti segéddel, tehát a megszokott leggyakoribb énekek már az új, szebb megjelenéssel vetíthetők.

Ott Gergelytől kaptunk egy hasznos segédprogramot azok részére, akiknek a gépéről hiányzik a Scroll Lock billenyű. Szinte elengedhetetlen olyan notebook-okon, ahol nem megoldható a külön vetítő és vezérlő képernyő, ezért a Scroll Lock segítségével kellene elrejteni az éneklistát, de ez a gomb hiányzik a billentyűzetról. Ezzel a segédprogrammal az F12 billentyűvel helyettesítődik ez a fontos kapcsoló. Egy rövid, de tartalmas ismertetővel együtt letölthető.

Számos új kötet készítése kezdődött el:
- a Református Énekeskönyv régi verziója,
- a KRISZ (Kárpátaljai Református Ifjúsági Szövetség) ifjúsági énekei az interneten elérhetők, ezek bemásolása elkészült, de tördelésük és a hibák javítása még várat magára.
- Elkezdődött a Baptista Gyülekezeti Énekeskönyv készítése; mivel ez eredetileg PPT formában van, először szöveggé kell konvertálni, és azt lehet bemásolni.
- Legnehezebb a Kottás Harangszó (szlovákiai magyar katolikus énekeskönyv) esete, mert egyelőre nem jutottunk hozzá elektronikus formában, ezért begépelni kell. A kötetek egyenként is letölthetők.

GAZDÁT KERESÜNK! Mivel a Diatár program nagy értéke a sok-sok elérhető énektár, örömmel vennénk, ha egy-egy kötetet valaki a gondjaiba venne. Szükség lenne például a fenti kötetek folytatására, illetve újratördelésére, sajtóhibák és feltehetően szkennelésből eredő hibák javítására stb. Új kötetek elkészítésére is szívesen fogadunk ajánlkozókat. Jó lenne, ha további felekezetek énekei is megjelenhetnének, illetve számos énektárra lehet még szükség a jövőben is.

Sajó József igen aktív a kották készítése terén, ő a képernyőt használja az orgonakották nyomtatása helyett. Nagyon sok gyönyörűen megformázott kottát készít, a teljes A-B-C év zsoltáranyaga letölthető most már, valamint több ordináriumot is közread (Szigeti-mise a gyászmise Agnus-ával, Mercedes-mise, Kodály: Magyar mise, ráadásként pedig saját Jópásztor miséje). Akinek további kottákra van szüksége, forduljon hozzá bizalommal ( sajozsi @ gmail . com )!

Szeretettel üdvözlünk mindenkit!
BUTTON_TOPIC_LOCKED

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 5 valamint 0 vendég