Sorszám vagy ABC sorrend?

Akkor írjon ide, ha ötlete, javaslata van a program fejlesztésével kapcsolatban .
Akkor is irjon, ha úgy gondolja, hogy bármilyen formában (DTX készítés vagy lektorálás, eszközkészítés) akármilyen picit is segíteni tud a fejlesztőnek!
BUTTON_POST_REPLY

Mi a jobb sorrend?

tematikus + ABC rend
2
50%
tematikus + sorszám
1
25%
abszolút ABC
0
0 szavazat
csak sorszám
1
25%
 
Szavazatok számaCOLON 4

Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

Re: Sorszám vagy ABC sorrend?

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Kedves Fórumozók!

Mindjárt ki is fejteném saját véleményemet: minden verziónak van előnye és hátránya is!

Sorszámozás esetén könnyebb egy éneket megtalálni, mint ABC rendben, viszont a többi közé pótlólag beírni nem lehet, legfeljebb albetűkkel (mint a Kékkönyv vagy a DU esetében) – de nem is kell, sorszámozásnál az új éneket az előzők után lehet írni.

A névsorba rendezés is pont olyan önkényes sorrend, mint a sorszámozás, ráadásul a névelőkkel és felkiáltásokkal (A, Az, Ez, Ó, Ah, stb.) baj van: mondjuk "A fényes Istenarcot" kezdetű éneket logikusabb az "F" betűnél megtalálni, mint az "A"-nál!

Igazából a Diatár támogatja a sorszám szerinti keresést, ezért az mindenképp előny. Tapasztalatom szerint az ünnepkörön (tematikán) belül a gyakorlatban nem okoz problémát a tetszőleges sorrend, ha megtalálható az ének. Lehet, hogy fogok készíteni egy olyan kiegészítést a Diatárhoz, hogy az énektár (időlegesen) ABC-be rendezhető legyen!

A tematikus csoportosítást mindenképp hasznosnak tartom, a sorszámozást viszont nagyon megnehezíti: helyet kell hagyni a beszúrandó új énekek számára! Megoldás lehet tartományok használata (mondjuk Advent 1-1000, Karácsony 1001-2000 stb. – ez egy nagy kötet! :D ), vagy a tematika betűjelzése (pl. A123 = Advent, M149 = Mária ének). Hát... egyik verzió se igazán elegáns. :(

Üdv: Hozé
Hoze
Global admin
HozzászólásokCOLON 213
CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
CONTACTCOLON

Sorszám vagy ABC sorrend?

Hozzászólás Szerző: Hoze »

Jancsival és Ákossal email-ben "beszélgetve" :) vetődött fel ez a kérdés: :?: egy újonnan készítendő és fokozatosan bővítendő énektár esetén mi a jobb: sorszámozni vagy ABC sorrendbe tenni az énekeket? :?:

A nyomtatott formában kiadott, végleges kötetek rendje adott, de egy közvetlenül a Diatár számára készítendő összeállítás énekei milyen sorrendbe kerüljenek?

Az elsőre is világosnak tűnik, hogy tematikus rendben (ünnepkörök és funkciók szerint) célszerű csoportosítani az énekeket, de azon belül mi a hasznosabb: sorszámozni, és a végére írni az új éneket, vagy kezdősor szerint ABC-ben beírni, és egy új éneket beszúrni a többi közé?

Köszi minden javaslatot, véleményt! Üdv: Hozé
BUTTON_POST_REPLY

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 7 valamint 0 vendég