Diatár Ubuntun

Ha gondja, baja, problémája van a programmal kapcsolatban, mindenek elött itt nézzen szét
BUTTON_POST_REPLY
Rel@
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON szer. jan. 29, 2014 6:54 pm

Diatár Ubuntun

Hozzászólás Szerző: Rel@ »

[Frissítve: 2014.05.19.]
Egy sikeres - tőlem és az én gépeimtől független - telepítés eredményeként megosztom a lefordított, Ubuntun-n (csak 12.04-en tesztelve) használható programot és környezetet.

Itt található mindent, ami szükséges ahhoz, ahogy nálam működik.
https://www.dropbox.com/sh/8teiqwzpeung ... 5Tt089RDea
Készítettem a használatba vételhez egy rövid leírást, amely megtalálható a fenti linken Libre Office (Open Office) illetve PDF formátumban is.


[Eredeti bejegyzés: 2014.01.29.]
Sziasztok!
Mindenek előtt köszönet a programért a fejlesztőknek! :D 2013. decembere óta vettük használatba Pátyon, az újonnan épül, ám még jócskán a felszentelés előtt álló katolikus templomban a Diatár-at. Kölcsön projektorral, adományként kapott (el)használt notebookkal.
Ám kiválóan működik.
Hozéval több menetben privátban leveleztem, mert linuxos verzióra lett volna szükségem, ami nem működött, végül sikerült a nekem szükséges állapotig eljutni. Hozé azt kérte írjam le az Ubuntus tapasztalataimat. Hát íme.

A Diatár-at szerettem volna Ubuntun használni, két ok miatt, egyrészt egy generációval újabb használt adomány notebookot is be tudnánk üzemelni, azon viszont nincs Windows, másrészt ezzel párhuzamosan a saját notebookomon elszállt a Windows registry-je, immáron harmadszor, amit olyan jelnek kellett tekintenem, hogy erre a gépre már nem szabad visszatenni a Windowst, az egyébként is már korábban mellette (dual bootként) fent lévő Ubuntu mellé.
Tehát irány Diatár Ubuntu 12.04 LTS-en.
Sajnos elsőre, és még néhány hétig nem működött, sem a csomagként (.deb) kapott, sem a tömörítettbe rakott verzióval.
A tudatlanok bátorságával belevágtam, hogy akkor forráskódból megoldom a kérdést. A tudatlanságon felül velem volt az a jó érzés, hogy sem a linuxhoz nem nagyon értek, sem a desktop programozáshoz, habár nagyjából 100-150 évvel ezelőtt már láttam olyan embert, aki a Delphi 5-öt kente-vágta, és akkor egy-két dolgot sikerült jómagamnak is abban megoldani.
Ennyi előképzettség után, jó nagy adag elszántsággal és a netes keresőkben bízva nekivágtam.
A linux guruktól eleve elnézést kérek, az alábbi leírás nem biztos, hogy tetszeni fog nekik, ám számomra a működés fontosabb volt, mint hogy szép linuxos megoldásokat alkalmazzak.
Néhány mérföldkő az úton:
1. Lazarus időről-időre lefagy. Az Ubuntu 12.04 LTS verzióhoz, amin nagyjából minden gyári frissítés fent volt, alapból nálam települt az overlay scrollbar, ami a Lazarussal nem annyira volt hajlandó együttműködni. Tehát első lépésként overlay-scrollbar, liboverlay-scrollbar-0.2-2, liboverlay-scrollbar3-0.2-2 végleges eltávolítása. Ezzel a Lazarus működőképessé vált.
2. Az lnet-et nem lehet a Lazarushoz telepíteni, amikor a Lazarus újra fordítaná magát, hibával megáll. Egy nagy levegővel a teljes Lazarus könyvtár (nálam /usr/lib/lazarus) és a teljes Free Pascal könyvtár (/usr/lib/fpsrc) jogait (tulajdonos és csoport) a root-tól a normál userhez tettem át. Ezt követően lnet települt.
3. A Diatár forrásában a ldiatar.lpi-ben kapott beállításokat testre, pontosabban gépre szabtam, meghagytam minden beállított helyet csak a saját mapparendszeremre átírtam.
4. A beállítások közt volt egy LazRGBGrapics könyvtárra hivatkozás, ezt a Lazarus kiegészítőt megkerestem neten és felmásoltam a Diatár források mellé (Hozé szerint nem nagyon lenne rá szükség)
5. A fordítás még mindig megállt sndfile fájlt hiányolva, holott a libsnd már telepítve volt a gépen. Megkerestem hol is vannak a libsnd forrásai és a Lazarus projekt beállításainál beállítottam, hogy ezt a könyvtárat is olvassa fordításkor. Volt még a usound.pas fájl tSoundThread metódusának elején egy elírás, azt javítottam.
6. A forrás már lefordult, de még mindig nem indult, a nem létező _javitasok_.dtx fájl olvasásakor szállt el. Létrehoztam a Diatár mellé, nulla hosszal, írható-olvasható módon és ezek után a program már elindult.
7. De a Windows registry-jét linuxon helyettesítő reg.xml fájlban (/home/user/.config/Diatar/reg.xml) a linuxos string tárolás sajátosságai miatt némi anomália támadt, így a beállítások ablak még nem volt 100%-os. Az uglobals.pas tGlobals.ResetDefaultValues és tGlobals.ResetProfilDefaultValues metódusokban beállított üres karakter értéket ('') space-re cseréltem, majd a futó programban mindent beállítgattam, kiléptem. A reg.xml-ben a DiaListFile1 bejegyzésnél ez sem volt elég, azt közvetlenül a reg.xml-ben átírtam a többi (DiaListFile2..9) hasonló bejegyzésnél látható adatra (emlékezetből talán '90'-ra).
8. Ezzel már teljesen működőképessé vált a program (de minden egyes részét nem teszteltem, például a hang-ra nekünk egyelőre nincs szükségünk, így azt nem is néztem), tudtam otthon gyártani a .dia fájlokat.
9. A forrásban lévő egyik 32x32 pixeles ikon és egy saját készítésű .desktop fájl segítségével asztali indító ikont is készítettem.

A lefordított futtatható fájl, a szükséges .dtx-ek, az ikon és a .desktop fájl segítségével a másik Ubuntu-s notebookra simán átmásoltam a megfelelő helyre mindent és ott is működik.

Üdv: Reményi László
BUTTON_POST_REPLY

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 13 valamint 0 vendég