Ezeknél pedig én úgy csinálom, hogy kétszer három szótagos csoportokat képzek. Ahol viszont a szó kétszótagos, ott a középső énekhangok kiesnek, amint a zsoltártónusban is szerepel. Ezért nagyon jól "formálható" az *en-gem* *Is-te-nem*, de valóban kicsit dadog a *lá-tom* *az U-rat*, és helyesebb a *lá-tom az* *U-rat* formálás. De nekem az előző hozzászólásban említett probléma jobban "dadog".Hoze írtaCOLON ↑kedd nov. 19, 2024 8:41 pm Még egy adalék ugyanehhez: a második vers első sorában "...magam előtt látom az Urat". Dallamra így jönne ki: "...magam előtt látom az Urat", de akkor a Bé hang nem szókezdetre esne. Ezért inkább a tónusba van beillesztve még egy extra hang.
És NEM az utolsó A hang van duplázva hibásan - mint azt sokszor hallottam, ugyanis itt a G a főhang és az "AZ" esne rá, holott az "U"rat kell legyen a hangsúlyos; ezért elé van egy plusz A beillesztve. Így helyes: "...magam előtt látom az Urat", nem pedig "látom az Urat".
Szemben az antifóna esetén az utolsó hang elé beillesztett A-val: "Védelmezz engem, Istenem", nem pedig "engem, Istenem".
1D tónus
-
- HozzászólásokCOLON 134
- CsatlakozottCOLON szer. máj. 29, 2013 8:47 am
Re: 1D tónus
-
- HozzászólásokCOLON 134
Elfogadom, bár szerintem ennek ellentmond, hogy a hivatalos tónus dallam az négyszótagos és nem találok sehol sem utalást, hogy fel kell bővíteni ötszótagosra.Hoze írtaCOLON ↑kedd nov. 19, 2024 8:25 pm Mivel a magyar nyelvben a szó elején van a hangsúly, ezért lehetőleg mindig szókezdetet kell a főhangokra énekelni. Ezért meglátásom szerint az 5 szótagos a helyes, mert a javasolt 4szótagosnál a hajlítás és a dallam visszafordulása a második szótagokat emeli ki, mig a hivatalosnál a G (fő)hang duplázása rásegít a szókezdetre.
Így jobb: SOR-so_o-mat, I-no_og-jak mint így: sor-SO_O-mat, i-NO_OG-jak
És a tebenned bízom is négyszótagos, pedig öttel is meg "lehetne" oldani.
A hozzászólást 0 alkalommal szerkesztették, utoljára 1 cantor-kor.
-
- Global admin
- HozzászólásokCOLON 228
- CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
- CONTACTCOLON
Még egy adalék ugyanehhez: a második vers első sorában "...magam előtt látom az Urat". Dallamra így jönne ki: "...magam előtt látom az Urat", de akkor a Bé hang nem szókezdetre esne. Ezért inkább a tónusba van beillesztve még egy extra hang.
És NEM az utolsó A hang van duplázva hibásan - mint azt sokszor hallottam, ugyanis itt a G a főhang és az "AZ" esne rá, holott az "U"rat kell legyen a hangsúlyos; ezért elé van egy plusz A beillesztve. Így helyes: "...magam előtt látom az Urat", nem pedig "látom az Urat".
Szemben az antifóna esetén az utolsó hang elé beillesztett A-val: "Védelmezz engem, Istenem", nem pedig "engem, Istenem".
-
- Global admin
- HozzászólásokCOLON 228
- CsatlakozottCOLON pén. ápr. 30, 2010 6:45 pm
- CONTACTCOLON
Mivel a magyar nyelvben a szó elején van a hangsúly, ezért lehetőleg mindig szókezdetet kell a főhangokra énekelni. Ezért meglátásom szerint az 5 szótagos a helyes, mert a javasolt 4szótagosnál a hajlítás és a dallam visszafordulása a második szótagokat emeli ki, mig a hivatalosnál a G (fő)hang duplázása rásegít a szókezdetre.
-
- HozzászólásokCOLON 134
1D tónus
B év 33. vasárnap
elvileg ez a hivatalos hajlítás
Előénekes: Örökrészem és kelyhem te vagy, Uram, * te tartod kezedben sorsomat.
Szüntelenül magam előtt látom az Urat, * ő áll jobbomon, hogy meg ne inogjak.
5 szótagos végződés
szerintem meg ez volna
4 szótagos végződés
MELYIK A JÓ?
elvileg ez a hivatalos hajlítás
5 szótagos végződés
szerintem meg ez volna
4 szótagos végződés
MELYIK A JÓ?