Szent György vértanú plébániatemplom

Vetítő rendszer kialakítása az ürömi katolikus templomban

 
A török hódoltságot követően elnéptelenedett Ürömön, középkori egyházának romjaiból építik fel az új sváb telepesek 1700 után Szent György templomukat 1764-66 között kibvítik, 1936-ban pedig a régi templomot a szentély irányában nagyméretű új hajóval toldják meg. Pilisborosjenő filiája 1803-ig, utána helyi lelkészség. 1821 óta plébánia. 1946-ban a község tiszta sváb és katolikus lakosságának 97,5%-át kitelepítették és helyükbe Szabolcsból Tarpáról reformátusokat, Szigetmonostorról vegyesvallásúakat, Mezőkövesdről katolikusokat telepítettek. 1986-ban a reformátusok svájci támogatással templomot és lelkészlakot építettek. A községben jelentős számban vannak még baptisták, jehovisták és néhány nazarénus család, igen sok (10-12) gyerekkel. Az egyházközség 1993-óta tartozik az esztergom-budapesti főegyházmegyéhez.
(forrás: Eszergomi Érsekség fotó: Ligeti Edina)
2019. elején az ürömi katolikus templom híveiben is felmerült az igény, hogy jobban követhető lenne a liturgia, egységesebben énekelhetnénk az énekeket, ha azokat kivetítéssel a vetítővásznon tudnák a hívek követni.

A kapott magas összegű árajánlatokat mérlegelve elhatároztuk, hogy önerőből igyekszünk a kiépítést megvalósítani.

A templom elülső részének tagolt elrendezése megnehezítette a kiépítés megvalósítását. Közeli falfelület, ahova vetíthetnénk, nem állt rendelkezésre. Az egyik oldalon a szószék, a másikon pedig a tabernákulum van, amik fölött már nincs megfelelő méretű falfelület és a vetítési szög sem lett volna ideális. Végül a képen látható helyre, pontosabban véglegesen még kb. fél méterrel afölé (ameddig a boltív engedte) kellett felszerelnünk a vetítővásznat, mert ha lejjebb raktuk, akkor egyes helyekről nem volt a vetített kép teljes mértékben látható a belógások miatt. Ezt a vásznat be tudtuk volna vetíteni hátulról is, de plébános atya kérése az volt, hogy lehetőleg ne helyezzünk el projektort a szentélyben. A vászonnak mi gyártottunk egy fém keretet, amit zsanérokkal a falra rögzítettünk, így ha nincs rá szükség be lehet hajtani és elölről nem látható.


A laptop és a projektor összekötésére az volt alapvető elképzelésünk, hogy vezeték nélküli megoldással oldanánk meg a kapcsolatot. A magas és hosszú templom bevezetékezése hálókábelekkel, ráadásul mindezt esztétikusan is megoldva, nem lett volna egyszerű feladat. Alapvetően hátul fent az orgonához a kántornak kell egy hozzáférési pont, de mivel nálunk rendszeres gitáros misék is vannak, a gitáros misék alatt a kórus elöl és lent helyezkedik el. (Az egyik kórustag vezérli a kivetítést ilyenkor). Erre először egy Acer vezetéknélküli display adaptert próbáltunk ki, de az nem tudta kezelni a Windows kiterjesztés módját, ami alapvetően szükséges a Diatár program megfelelő működéséhez. A megfelelő megoldás a Microsoft wireless display adapter lett, és az egyébként nem kis méretű templom bármely pontjáról minőségromlás nélkül tudunk vetíteni wifi-n keresztül a laptopról a projektorra.


Fontos volt, hogy olyan laptopot szerezzünk be, ami támogatja a vezetéknélküli Miracast szabványt. Végül a tesztek alapján egy használt Dell megfelelt a vetítési céljainkra. (Sajnos az adományként kapott jó állapotú Lenovo nem támogatja a Miracast szabványt, ami a Microsoft Wireless Display Adapter-hez való csatlakozásnak a feltétele.)
Köszönjük Hozénak és csapatának a Diatár-at – ezt a kiváló és ingyenes programot –, illetve Hozé segítségét a program megfelelő beállítása során!


Mohácsi László
mohacsilaci [kukac] gmail.com
Egyházközségi Képviselőtestületi Tag
Üröm